Kökeni yön, fiili etmek olan, insanı hem rezil ,hem de vezir eder cinsinden 8 harfli mucize kelimedir “Yönetmek”. Bir nevi bize yolumuzun nereye çıkacağını ve nerede başlayacağımızı gösteren işaret tablasıdır insanın.
Bu kutsal kelimenin tahtına oturmuş “yönetmek üzere seçilmişlerin” erg kullanma becerilerinde saklı olan bir gerçek vardır; asaleten veya vekaleten bir işi, bir oluşu mahiyeti ne olursa olsun, süreçlere uygun sonuçlandırmak ve işlerin sürekliliğini sağlamak bu işin olmazsa olmazıdır.
Her birey farklı özelliklere ve iş yapma becerisine sahiptir. Her kişinin işini sağlıklı yürütebileceği bir kapasiteye sahip olduğu unutulmamalıdır! Yönetim bir çok dalı olan bir “ağaç” gibidir. Bu nedenle yönetsel faaliyetlerde, işin sürekliğini sağlamanın zorunluluk olduğunu akıllardan çıkarmamalıyız. Başka bir deyişle “ağacı yeşil ve canlı tutmak” iş veya oluşun devamlılığını sağlamak için vazgeçemeyeceğimiz kurallar vardır ve bu kurallar daima kılavuzumuz olmalıdır. Bu kuralları yok saymak, olmasa da olur demek sonu hazırlayan ilk adım olacaktır.
Peki nedir bu vazgeçilmez kurallarımız?
• Doğru planlama,
• Kaynakların doğru ve yerinde kullanımı ,
• Süreçlerin devamlı kontrolü ,
• Doğru yönetim.
Elbette yönetilmesi gereken bir iş ve projenin var olduğu varsayımıyla hareket ettiğimizi belirtmek gerekir. Yönetim sürecin merkez noktası “bilgidir” ağacın yeşerten su misali… Bilginin olmadığı yerde meydan kargaşaya kalır. Kargaşanın olduğu her ortamda maliyetler yükselecek ve hedefe ulaşmada risk alınmış olunacaktır.
Yukarıdan aşağıya olduğu kadar, aşağıdan yukarıya da doğru ,prensiplerin, esasların ve tanımlı sistemlerin varlığıyla mümkün olabileceğini ve bu temel esasların gücünü yazılı dokümanların himayesi altına alınması gerektiğini belirtmeliyim. Endüstriyel olmayı başaran toplumlarda bazı önemli detayları atlamak gibi bir lüksümüzün olmadığı vurgulamak isterim. Unutulmamalıdır ki; “Yönetmek” üstünlük kurmak veya mutlak itaati sağlayıcı olma oldu bittisinden, öte bir gerçektir.
Cihat Yeşertener
Yönetim ve İk Danışmanı